Japanilainen ruoka- ja keittiötarvikeliike Helsingissä
Tokyokan
Uutiset
Nettikauppa
Tuotteet
Sushiainekset
Astiat ja veitset
MAC-veitset
SUZUMO
Sushikurssit
Kimonotakit
Tilaukset
Sushiohjeita
Linkit

SUSHIAINEKSET

Sushia on syöty Japanissa vuosisatoja. Se on Japanin kansallisruokaa. Nykyisin sen suosio on yhä vain kasvanut. Länsimaissakin sushi on herkullista, vähäkalorista ja valkuaisainepitoista ruokaa. Siinä on hyvä määrä hiilihydraatteja ja vitamiineja. On erilaisia susheja erilaisin täyttein, mutta yhteistä kaikille on etikkainen riisi. Sushi tehdään suupaloiksi ja asetellaan tarjoiluvadille huolellisesti ja taiteellisesti.

Tokyokanista saat kaikkia näitä aineksia, joita tarvitset sushin valmistukseen.

 

Sushiriisi (shari)
Sushin tärkein perusta on hyvä riisi - se on sushin sydän. Kokuho Rose ja Tsurumai ovat lyhytjyväisiä, pyöreitä ja oikealla tavalla tahmeita lajikkeita sushiriisiksi.

 

Sushietikka (sushi-su, sushinomoto)
Riisietikka on tärkeä lisä sushiin. Sushin nimikin juontuu etikasta, sillä SU merkitsee etikkaa ja SHI kädentaitoa. Japanilainen riisietikka on maultaan mieto ja makeahko. Valmis sushi-su-etikka on helppokäyttöinen ja erittäin laadukas. Su-etikkaan lisäät sokeria ja suolaa, jotta mausta tulisi oikeanlainen. Halutessasi voit käyttää myös sushinomoto-kuivaetikkaa.

 

Nori-merilevä (nori, yakinori)
Käytä valmiiksi paahdettua yakinoria. Paahtaminen parantaa levän makua ja rakennetta. Mitä tummempi nori, sen parempi laatu ja vastaavasti, mitä vaaleanvihreämpi, sen arkipäiväisempi. Norissa on paljon valkuaisaineita, kalsiumia, A-vitamiineja ja rautaa.

 

Wasabi (sabi)
Wasabi on japanilaista piparjuurta, jota kasvaa vain Japanissa. Voit käyttää joko tahnaa tai kuivattua jauhetta, johon lisäät hiukan vettä. Maultaan wasabi on erittäin voimakas, joten käytä sitä varoen.

 

Soijakastike (shoyu, murasaki, sashimi-shoyu)
Käytä sushin dippaamiseen ja muutenkin japanilaiseen ruokaan aina japanilaista soijakastiketta. Valittavana on normaali- ja vähäsuolaiset soijakastikkeet tai makeahko sashimi-soijakastike.

 

Marinoitu inkivääri (gari)
Inkiväärilastuja makeassa riisietikkaliemessä. Garia nautitaan erilaisten sushipalojen lomassa, koska inkivääri puhdistaa suun.

 

Katsuo-tonnikalaliemijauhe (dashi)
Kun teet japanilaisen sushimunakkaan (tamagoyaki), tarvitset siihen sokerin lisäksi dashia antamaan oikean makuvivahteen.

 

Vihreä tee (o-cha, o-agari, sencha)
Nauti sushin kanssa vihreää teetä. Saat sitä joko irto- tai pussiteenä. Vihreä tee virkistää.

 

Tofunyytit (o-inariage)
Tofunyytit on tehty friteeratusta tofusta ja säilötty makeaan soijakastikkeeseen. Kun täytät nyytit sushiriisillä (shari), saat “nyyttisushia” (inarizushi).

 

Noritama- ja furikake-mausteseokset (okaka-furikake, noritama)
Kun teet Kalifornia-makirullia, käytä näitä miedon makuisia mausteseoksia. Pussit sisältävät nori-merilevää, seesaminsiemeniä, kananmunaa, katsuo-tonnikalaa ja soijakastiketta sirotemuodossa.

 

Marinoitu luumutahna (umeboshi)
Umeboshitahna on kirpeän mutta pikantin makuinen maustetahna. Käytä käsinkäärittyyn temaki-sushiin.

 

Misokeitto (misoshiru, wakame-misoshiru, tofu-misoshiru)
Halutessasi voit nauttia sushin kanssa mietoa misokeittoa. Misokeitto sisältää käynyttä soijapaputahnaa, wakame-levää ja tofua. Hämmennä annospussin sisältö kupilliseen kuumaa vettä.

 

Sushikit
Tähän aloitussettiin on kootu kaikki tarpeellinen: nori-merilevä, bambumatto, sushietikka, soijakastike, sushiriisi, gari-inkivääri, wasabitahna, kuusi syömäpuikkoparia ja sushinteko-ohjeet suomeksi.

TOKYOKAN
Annankatu 24
00100 HELSINKI
Puhelin: (09) 622 5553
Sähköposti: info (at) tokyokan.fi
Avoinna ma-pe 10-18, la 10-15

English   Japaniksi


Päivitetty viimeksi 2.3.2020